ΦΑΒΑ

2016-09-26 22:58

Υλικά: 

300 γρ. φάβα

1 κρεμμύδι

1 καρότο

2 λιτρα νερό 

50 ml ελαιόλαδο

1 κύβος λαχανικών (ή 1 κουτ. σούπας βεγκέτα)

αλάτι, πιπέρι

 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το καρότο.
Προσθέτουμε τη φάβα, σοτάρουμε όλα μαζί για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα 2/3 από το ζεστό νερό αφήνοντας το υπόλοιπο για συμπλήρωμα αργότερα εφόσον χρειαστεί.
Σιγοβράζουμε τη φάβα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ανοιχτή κατσαρόλα. Όσο περνάει η ώρα ελέγχουμε και ανακατεύουμε πιο τακτικά για να μην κολλήσει η φάβα στον πάτο διότι η ποσότητα του νερού μειώνεται. 
Αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε μέχρι οι μπουρμπουλήθρες να αρχίζουν να μικραίνουν και να πετάγονται και η φάβα να λιώνει. Περίπου 40'. 
Αν έχει εξατμιστεί το νερό και η φάβα ακόμα δεν λιώνει προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Όταν η φάβα λιώσει, την αφαιρούμε απο τη φωτιά και την λιώνουμε να γίνει εντελώς λεία και βελουτέ με ραβδομπλέντερ ή μούλτι. 
 
**μπορούμε απλώς να βάλουμε όλα τα υλικά να βράσουν χωρίς σοτάρισμα αλλά υστερεί με αυτόν τον τρόπο ελαφρώς στη γεύση