ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

2017-04-27 15:19

Υλικά: 

1 πακ. φύλλο κρούστας

200 γραμ. φυτικό βούτυρο 

κρέμα:

1 κονσέρβα γάλα καρύδας

250 ml γάλα φυτικό

500 ml νερό

150-200 γραμ. ζάχαρη

1 λεμόνι (χυμό και το ξύσμα από το μισό)

150 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό

2 φακ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (86 γραμ)

1 βανιλίνη

1 1/2 κουτ. σούπας φυτικό βούτυρο

σιρόπι:

500 γραμ. ζάχαρη

300 γραμ. νερό

χυμό από μισό λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλας

3 γαρύφαλλα

Αφήνουμε τα φύλλα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν.

Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.

Προσθέτουμε ένα ποτήρι από το νερό μας και ανακατεύουμε να λιώσει το άνθος και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας, με το γάλα και το νερό.

Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το μίγμα αραβοσίτου και ανακατεύουμε δυνατά σε χαμηλή φωτιά έως ότου να πήξει η κρέμα.

Προσθέτουμε τη βανιλίνη και το βούτυρο. 

Καλύπτουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην κρέμα ώστε να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε ταψί 35cm βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα (οι άκρες τους να προεψέχουν από το ταψί).

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και φέρνουμε προς τα μέσα τα μέρη των φύλλων που προεξείχαν.

Απλώνουμε ένα ένα και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας καλά.

Χαράζουμε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο (μυστικό για να βγει τραγανό το φύλλο).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45' μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 4'.

Ρίχνουμε καυτό σιρόπι σε κρύο γαλακτομπούρεκο!