ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

2016-04-14 15:42

Υλικα:

1 πακ. κανελόνια

500 γραμ. σπανάακι

2 κολοκύθια (τριμμένα)

1 πράσο (ψιλοκομμένο)

4 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)

2 καρότα (τριμμένα)

7-8 μανιτάρια (ψιλοκομμένα)

μαινταινό, άνιθο

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Μπεσαμέλ:

4 κουτ. σούπας βούτυρο (φυτικό)

5 κουτ. σούπας αλεύρι

600 ml γάλα φυτικό

μοσχοκάρυδο

1 σουτ. σούπας διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

αλάτι , πιπέρι

 

Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μας και προσθέτουμε το σπανάκι. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. 

Αφήνουμε να κρυώσει καλά η γέμισή μας (για να μην σπάσουν τα κανελόνια). Αφού κρυώσει, γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο πυρέξ κολλητά το ένα με το άλλο. 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά να μην σβωλιάσει**. Ωστόσο ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλι έρθει σε σημείο βρασμό το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά. Η ποσότητα του γάλακτος μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με το ποσο σφιχτή ή ρευστή θέλουμε την μπεσαμέλ. Αφού πάρει μερικές βράσεις και πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω στα κανελόνια, σκεπάζουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο (να μην παίρνει αέρα), και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50'. Ξεσκεπάζουμε, και ψήνουμε στους 180 με αέρα μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και να κάνει ωραία κρούστα.

Αφήστε τουλάχιστον 30' να κρυώσει λίγο και να "σταθεί" η μπεσαμέλ πριν σερβίρετε.

Είναι πολύ γευστικό, εύκολο και θρεπτικό φαγητό, δοκιμάστε το!

 *αν σας σβωλιάσει η μπεσαμέλ, μην αγχωθείτε! Με λίγο χτύπημα στο μούλτι θα γίνει υπέροχη!