ΚΑΡΒΕΛΙ ΓΑΣΤΡΑΣ

2016-03-01 01:42
ΥΛΙΚΑ:
500γρ αλεύρι
1 φακ. μαγιά
350 ml νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
σουσάμι (προαιρετικά)
Βαζουμε ολα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθεί. Η ζυμη πρέπει να κολλάει στα χέρια, μην αλλάξετε τις ποσότητες νερού ή αλευριού. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά 12-14). Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και ανάβουμε στους 250 να ζεσταθεί. Ωστόσο, ρίχνουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και με απαλό ζύμωμα από κάτω προς τα πάνω φτιάχνουμε καρβελάκι ή φρατζόλα να αλευρωθεί γύρω γύρω αλλά να μην πάρει πλ αλέυρι και σφίξει. Αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί έως να κάψει ο φούρνος με τη γάστρα. Όταν ζεσταθεί βγάζουμε τη γάστρα, βάζουμε το ψωμί μέσα (αναποδογυρίζω ξανά ώστε να έρθει η αρχική πάνω μεριά πάνω), σκεπάζουμε και ψήνουμε 30' στους 250. Μετά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε άλλα 10'.
Tips: χρησιμοποιούμε ο,τι αλεύρι θέλουμε καθώς και συνδυασμούς. Στη φώτο, το ένα καρβελάκι έχει 350γρ ολικής + 150γρ για όλες τις χρήσεις, ενώ το άλλο έχει 300γρ αλεύρι για ζύμωμα και 200γρ καλαμποκάλευρο. Πολύ νόστιμο αποτέλεσμα θα έχετε αν αντικαταστήσετε μια ποσότητα από το αλεύρι με αλεύρι βρώμης(βάλτε τη βρώμη το μούλτι και αλέστε καλά). Μπορείτε να προσθέσετε αρωματικά (π.χ. 1 κουταλάκι γλυκάνισο), δημητριακά και ο,τι άλλο θέλετε (ηλιόσπορο, βρώμη, καλαμπόκι κλπ)
Δοκιμάστε το και δεν θα ξαναγοράσετε ψωμί ποτε! εγώ το φτιάχνω 2-3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, διατηρείται 2 μέρες εκτος ψυγείου, μπορειτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη!
Καλή επιτυχία