ΣΑΡΑΓΛΙ

2017-07-21 16:26

Υλικά:  

1 πακ. φύλλο κρούστας

300 γραμ φυτική μαργαρίνη ή ηλιέλαιο (ή συνδυασμό των 2)

200 γραμ. ξηρούς καρπούς (π.χ. 100γραμ φυστίκια+50γραμ.+καρύδια+50γρ. αμύγδαλα)

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

σιρόπι:

300γραμ. ζάχαρη

200 γραμ. νερό

1 κουτ. σούπας γλυκόζη (προαιρετικά)

1 ξυλάκι κανέλα

3-4 ολόκληρα γαρίφαλα

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι

 

Βράζουμε 4-5' σε χαμηλή φωτιά όλα τα υλικά του σιροπιού, εκτός από το χυμό λεμονιού τον οποίο προσθέτουμε στο τέλος.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε το σαραγλί.

Λιώνουμε το βούτυρο.

Θριματίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε μπλέντερ και αναμειγνύουμε με τα μυρωδικά.

Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο μας και το πασπαλίζουμε με βούτυρο.

Λίγο πιο κάτω από τη μέση του  βάζουμε 2 ξυλάκια για σουβλάκια ή καλαμάκια πλαστικά και διπλώνουμε.

Βουτυρώνουμε ξανά και πασπαλίζουμε παντού λίγο από το μίγμα μας.

Τυλίγουμε με τη βοήθεια των καλαμακιων σε ρολό σχετικά σφιχτό.

Βουτυρώνουμε την άκρη ώστε να κολλήσει.

Σουρώνουμε το ρολό μας σπρώνχοντας από τις άκρες προς το κέντρο.

Τοποθετούμε το ρολό αφαιρώντας τα ξυλάκια σε καλά βουτυρωμένο ταψί (30χ40).

Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του ρολού με πινέλο αμέσως ώστε να μην μας ξεραθεί.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.

Τοποθετούμε στο ταψί κολλητά τα ρολά μας με τις ενώσεις στον πάτο του ταψιού.

Κόβουμε στα 4-5 κομμάτια τις λωρίδες (ανάλογα πόσο μικρά ή μεγάλα τα θέλουμε).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C με αέρα κατά προτίμηση, για 80' περίπου (μέχρι να ροδίσει).

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα σιροπιάζουμε αμέσως, θέλουμε κρύο σιρόπι σε καυτό σαραγλί ώστε να έχουμε τραγανό φύλλο.

Αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφήσουν το σιρόπι, πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς και ...απολαμβάνουμε!!!!