ΤΣΟΥΡΕΚΙ

2016-04-28 00:13

Υλικά: 

 

1250γρ αλεύρι

1 βανίλια

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

500ml χυμό πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

11/3 φλιτζ. ζάχαρη

1 φλιτζ. σπορέλαιο

11/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι

1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)

1 κουτ. γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)

προζύμη:

60γρ νωπή μαγιά (2 κύβους)

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1/2 φλιτζ. νερό (χλιαρό)

11/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

 

επάλειψη:

1/3 φλιτζ. γάλα φυτικό 

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

 

γέμιση (προαιρετικά):

πραλίνα  φουντουκιού βίγκαν

καστανή ζάχαρη,κανέλα

σοκολάτα υγείας

ταχίνι

Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 15' (χρησιμοποιήστε σε βαθυ μπολ γιατι φουσκώνει πολύ).

Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το λάδι, το χυμό, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα.

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μία "λακούβα" στη μέση. Προσθέτουμε το προζύμη, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα των υπόλοιπων υλικών. Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν πολύ. 

Σχηματίζουμε τα τσουρέκια μας, αν θέλουμε γεμιστά προθέτουμε τη γέμισή μας, και αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν καλά.

Διαλύουμε τη ζάχαρη σε  χλιαρό γάλα, αλείφουμε απαλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Tips: στον πάτο του φούρνου βάλτε ένα ταψάκι με νερό, όταν ψήνονται με υγρασία αποκτούν ωραία λαστιχωτή υφή.

        τα τελευταία 10' του ψησίματος σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο ουτως ώστε να μην μαυρίσουν πολύ από πάνω.

        πασπαλίστε τα πριν ψήσετε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι για έξτρα γεύση.