ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

2016-12-31 01:55

Υλικά: 

750γρ αλεύρι
1 βανίλια
ξύσμα 1/3 πορτοκαλιού
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
3/4  φλιτζ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ. σπορέλαιο
1  κουτ. γλυκού μαχλέπι
1/3  κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
1/2  κουτ. γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)
προζύμι:
1 κύβο νωπή μαγιά
1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
1/3 φλιτζ. νερό (χλιαρό)
3/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
επάλειψη:
1/3 φλιτζ. γάλα φυτικό 
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
 
1 φλουρί
 
Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 15' (σε βαθυ μπολ γιατι φουσκώνει πολύ).
Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το λάδι, το χυμό, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μία "λακούβα" στη μέση. 
Προσθέτουμε το προζύμι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα των υπόλοιπων υλικών.
Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε ένα πολύ μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ελαφρως κολλώδες.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πολύ (περίπου 2 ώρες). 
Αδειάζουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί 38-40 cm , στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα..
Κρύβουμε το φλουρί στη ζύμη.
Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει καλά (40-60 λεπτά).
Διαλύουμε τη ζάχαρη σε  χλιαρό γάλα, αλείφουμε απαλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Αφού κρυώσει, ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζουμε και στολίζουμε με αχνη, γλάσο κλπ.
Καλή Χρονιά!